Smalbandwespbij
Nomada goodeniana
Lengte: vr 10-14, m 10-13 mm
Lees meer
 
 
 
 
 
 

-Grafiek en/of kaartje naar T.M.J .Peeters et al.. Waarneming.nl. en anderen.-
Kenmerken Smalbandwespbij - Nomada goodeniana
Koekoeksbij - gastheren zijn onder meer: asbij, grijze rimpelrug, zwartbronzen zandbij, vliltvlekzandbij,
  Vrouwtje 10-14 mm; 12 antenneleden   Mannetje 10-13 mm; 13 antenneleden
Kop Zeer dicht en tamelijk grof gepuncteerd. grotendeels zwart; geelrood, gekleurd zijn: genae (wangen), kaken,
de boven- en onderrand van het labrum en vaak de onderrand van de clypeus en soms met een kleine, gele vlek in het midden; het gebied naast facetogen. Labrum met een driehoekig tandje onder het midden. Kaak met 1 tand

Kop grotendeels zwart, geel gekleurd zijn: genae (wangen), kakene, labrum, clypeus, gebied tussen de ogen en de antenneinplant, een vlekje boven de clypeus en de onderkant
van de scapus.

Antenne Roodgeel, soms de eerste drie leden aan de bovenkant deels zwart. 0ranje, aan de bovenkant min of meer zwart. De laatste vijf leden aan de bovenkant oranje en met geel vlekje aan de onderkant van de scapus.
Beharing Weinig behaard Weinig behaard
Borststuk Zeer dicht en tamelijk grof gepuncteerd. grotendeels zwart: geel gekleurd zijn: pronotum, calli, tegulae, twee vlekken op scutellum, een vlekje op postscutellum en twee vlekken op propodeum. Zeer dicht en tamelijk grof gepuncteerd. grotendeels zwart: geel gekleurd zijn: pronotum, calli, tegulae, twee vlekken op scutellum, soms een vlekje op postscutellum en twee vlekken op propodeum.
Achterlijf Basiskleur zwart, met smalle, alle tergieten met gele, in het midden versmalde banden. die van het 1e en 2e tergiet soms onderbroken. Basiskleur zwart, met smalle, alle tergieten met gele, in het midden versmalde banden; het 1e tergiet soms onderbroken en zelden gedeeltelijk rood.
Poten Poten oranje, tibia 1 en 2, aan de basis onderaan zwart; tibia 3 achter met meer zwart; tibia 3 met een kort, breed en afgerond tandje; aan de voorkant met twee tegen elkaar aan liggende, naar achteren (in de richting van het tandje) gebogen doorntjes. Poten oranje, tibiae vaak geel gevlekt; femur 1 en 2 aan
de bovenkant in ieder geval oranje, femur 3 aan
de voorzijde oranje; trochanter en femur 3 aan de
basis met een dichte, geelwitte haarvlek.
Bloembezoek
Kool, blauwe bosbes, paardenbloem, wilg (Voornamelijk J.Smit, 2012).
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (vr) Terug

1 tegulae
2 calli
3 pronotum

Fragment borststuk uit foto Bert Oving
Zie op deze pagina

Kop zeer dicht en tamelijk grof gepuncteerd. grotendeels zwart; geelrood, gekleurd zijn: genae (wangen), kaken, de boven- en onderrand van het labrum en vaak de onderrand van de clypeus en soms met een kleine, gele vlek in het midden; het gebied naast facetogen. Labrum met een driehoekig tandje onder het midden.
Borststuk zeer dicht en tamelijk grof bestippeld. grotendeels zwart: geel gekleurd zijn: pronotum, calli, tegulae, twee vlekken op scutellum, een vlekje op postscutellum en twee vlekken op propodeum. (op de foto links net boven de voorpoten)
Antenne roodgeel, soms de eerste drie leden aan de bovenkant deels zwart.
Achterlijf zwart, met smalle, alle tergieten met gele, in het midden versmalde banden. die van het 1e en 2e tergiet soms onder broken.
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (vr)- Terug
 
Borststuk: geel zijn: pronotum 1, calli, tegulae 2, twee vlekken op scutellum 3, een vlekje op postscutellum 4 en twee vlekken op propodeum 5.
 
Smalbandwespbij (vr)- Terug
 
Smallbandwespbij - Nomada goodeniana (vr?) Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (vr) - Terug
 
Smallbandwespbij - Nomada goodeniana (vr) Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (vr bij nest) - Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (m) Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (m) - Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (m)- (foto Albert Jacobs) Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (m)- Terug
 
Smalbandwespbij - Nomada goodeniana (m)- Terug
 
Smalbandwespbij (m)- Terug