Blauwe regen - Wisteria sinensis
Vlinderbloemenfamilie - Fabaceae
Bijenplant, hommelplant, drachtplant
Een klimheester
Bloeiperiode: mei-juli
Bloem: bloem blauw (cultivars ook wit tot rosse), bloeiwijze een hangende tros tot 25 cm lang
Blad: samengesteld met meestal 11 deelblaadjes;
Vrucht: een peul
Plant: de bloemen verschijnen voor het blad; twijgen links windend en daardoor goed te onderscheiden van de rechtswindende Japanse blauweregen (Wisteria floribunda).
Hoogte: tot 10,0 m
Opmerking: de plant is giftig vooral de vruchten (peulen en zaden).
 
Milieu: vochtige tot vochthoudende, neutrale, matig voedselrijke, lemige tot kleiige humushoudende bodems; zon-tijdelijk licht beschaduwd.
Herkomst: China
Fauna: honingbijen, hommels, solitaire wilde bijen.
Toepassing: allerlei muren en pergola's, tuinen, parken. De plant is niet zelfhechtend, maar windt zich wel om alles heen; vooral langs muren zijn steunpunten noodzakelijk. Vooral hoge of robuuste planten vragen om een stevig constructie. Klimt ook goed in oude en goed licht doorlatende bomen. Doet dat in de streek van herkomst waarschijnlijk van nature.
Beheer: eventueel verjongingssnoei; in de winter het overjarige hout tot iets boven de bolronde bloemknoppen terugsnoeien. (de bladknoppen zijn spits); in de praktijk gaat het om 2 tot 3 bloemknoppen.de plant is niet zelfhechtend en een van de zwaarste klimplanten die in Nederland worden toegepast.
Wilde solitaire bijen: behangersbijen (onder meer Megachile willughbiella: grote bladsnijder); houtbijen (Xylocopa violacea) vooral in het zuidelijk deel van Europa; in Zuid-Limburg is dat ook te verwachten.
Dracht: nectar, indicatie voor dracht: code Hb3; voor nectar lijken honingbijen in te breken door een gaatje in of bij de kelkbuis te maken. Maar sommige gaten kunnen ook door hommels zijn gemaakt. Of de plant voor bijen giftig is, is niet bekend.
 
Plant tegen hek -
 
Fragment plant tegen een houten schutting
 
Bloeiwijze
 
De bloemen verschijnen voor het blad
 
Blauwe regen als liaan in bomen (Vlaanderen, 2014)
 
Grote bladsnijder (vr)
 
Grote bladsnijder (vr)
 
Grote bladsnijder (vr)
 
Honingbijen
 
 
 
De honingbij gaat naar de achterkant van de bloem
 
Zoek hier zijn weg tussen de kroonbladen door
 
Honingbij met zijn monddelen bij de bloemkelk
 
Hier wordt een minuscuul klein gaatje in de kelkbuisgemaakt
 
Een inbrekersgaatje? Onder de middelste poot is een beschadiging van de bloemkelk te zien; dit gat is misschien door hommels gemaakt.
 
Een bij met stuifmeel, maar het is niet zeker of dat van deze plant afkomstig is