Taxus - Taxus baccata
Taxusfamilie - Taxaceae
Drachtplant.
Een groenblijvend boom of heester
Bloeiperiode: maart - mei
Bloem: mannelijke bloemen in de bladoksels en alleen uit meeldraden bestaand; vrouwelijke bloemen bestaan uit een zeer kort gesteelde zaadknop die uitgroeit tot een schijnbes.
Blad: naalden plat
Vrucht: een rode kegelbes bestaande uit het zeer giftige zaad en een rood sappig en zeer zoet omhulsel
Hoogte: tot ca. 18 m
Opmerking: Taxus kan meer dan een 4000 jaar oud worden; loof dodelijk giftige plant voor mens en dier. dit geldt ook voor snoeiafval!
 
Milieu en groeiplaats: vochtige schrale tot voedselrijke bodems; lokaal in bossen, op allerlei andere plekken verwilderd; zon-beschaduwd.
Verspreiding in Nederland: zeer zeldzaam; vaak verwilderd; veel in tuinen, parken en landgoederen aangeplant. In de periode dat het transport door middel van paarden plaatsvond was het verboden om taxus langs de openbaren weg aan te planten. Snoeihout nooit in de buitenruimte deponeren, vooral niet in de buurt van weiland of plekken die gebruikt worden voor begrazing en beweiding.
Toepassing: tuinen, parken, landgoederen, begraafplaatsen, veel al heg gebruikt.
Beheer: een van de weinige coniferen die verjongingssnoei zeer goed kan verdragen. kan als niet te oude (20-50? Jaar) struik of boom sterk, tot an de stam worden teruggesnoeid. Taxus zaait zich in uit; maar het aantal kiemplanten blijft meestal tot enkele planten beperkt.
Dracht: geel stuifmeel. Indicatie voor dracht: code 3 (rwp 2). Zelf nog niet waargenomen!
 
Plaat en vruchten - (bron links: O.W. Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz)
 
Platen Taxus - Taxus baccata - (Bron links: Deutschlands Flora in Abbildungen.Johann Georg Sturm; rechts: Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora)
 
Kegelbessen
 
Tak met kegelbessen
 
Bloeiwijze
 
Taxus als boom; hier meer dan een paar honderd jaar oud (Yorkshir 2003)
 
Bomenrij (Yorkshir 2003)
 
Bomenrij vanaf de andre kant