Hyacint - Hyachintus orientalis
)Aspergefamilie --Asparagaceae; voorheen Leliefamilie - Liliaceae
Hommelplant, drachtplant, (bijenplant, vlinderplant)
Een bolgewas
Bloeiperiode: april=mei
Bloem: kleur botanische soort blauw, soms wit. Kweekvormen me allerlei kleuren; een veelbloemige open  tros; bij kweek vormen een dichte tros.
Blad: blad lijnvormig, gootvormig gevouwen
Vrucht: doosvrucht
Hoogte: 0,2-0,4 m
 
 
 
 
 
Milieu en groeiplaats: voedselrijke tot matig voedselsrijke neutrale tot kalkhoudende, zandige tot zavelachtige en lemige, lichtvochtige en goed doorlatende bodems. Op te vochtige grond kan de bol gaan rotten.
Herkomst botanische soort: oostelijk Middellandse Zeegebied. De kweekvorm is een Nederlands product en werd daardoor tot voor de jaren 50 van de vorige eeuw ook wel Hyacinthus hollandicus genoemd.
Toepassing: tuinen, perken, plantenbakken.
Beheer: De bollen worden na de bloei gewoonlijk uit de grond gehaald en worden ieder jaar iets kleiner waardoor ook de bloemen kleiner worden. Ze gaan daardoor ook weer meer op de natuurlijke vorm lijken. Op relatief droge, zandige, niet zure grond kunnen ook (sommige) kweekvormen zich decennia lang handhaven. Het gaat dan om enkele planten/bollen. Zaait zicht gewoonlijk niet uit.
Wilde solitaire bijen: een keer gezien, rosse metselbij (m. vr), zandbij en gewone sachembij (m).
Dracht: nectar en geel stuifmeel. Indicatie voor dracht: code Hb?: in tuinen worden honingbijen nauwelijks waargenomen hooguit code Hb1; in de buurt (100-300) van een bijenstal kunnen de kweekvormen van alle kleuren druk door honingbijen worden bezocht (Hb5). Het bijen bezoek hangt ook sterk van het aantal planten af.
 
Hyacint - Hyachinthus orientalis: botanische soort
 
Plant
 
Honingbijen
 
 
Aardhommels
 
 
Rosse metselbij
 
Hyacint: een kweekvorm
 
Op beide foto's worden alle kleuren hyacinten druk door honingbijen bezocht
 
 
Honingbijen