Diverse soorten kool - Brassica -- (Brassicaceae - Kruisbloemenfamilie)
Als consumptiegewas is kool eenjarig; als bloeiend gewas een- of tweejarig. De open kolen zijn een- of tweejarig. De relatief vroege soorten schieten in het jaar van zaaien al vrij snel door; de latere soorten als boeren kool en spruitkool doen dat pas in de volgende voorjaar; dit geldt ook voor gesloten kolen zoals rode kool die ook tweejarig is.
Al deze doorgeschoten koolsoorten of -rassen zijn interessant voor bijen. Als kolen vroeg doorschieten zoals broccoli bijvoorbeeld kunnen ze ook door solitaire bijen worden bezocht. Als ze laat doorschieten (na augustus) zijn ze alleen voor hommels en honingbijen nog van belang. De tweejarige kolen kunnen in het voorjaar worden bezocht door zandbijen, groefbijen en metselbijen; zeker door honingbijen en hommels.

De bloemen en de bloeiwijze reiken nauwelijks uiteen. Alle soorten kool van het genus (geslacht) Brassica (kool) groeien op vochtige, niet zure voedselrijke tot zeer voedselrijke grond.

 
Van links naar rechts: Chinese kool, boerenkool, spruitkool en rode kool.
 
Paksoi - Brassica campestris var. chinensis (syn Brassica rapa L. var. pekinensis) 
afkomstig is uit Oost­Azië. 
Deze bladkool wordt gekenmerkt door de zeer open structuur van de plant, de  grote  lepelvormige bladen en de spierwitte middennerf van het blad. Groeit minder goed op te zware grond
Kan ook in potten (30-40 cm) worden gekweekt.
 
Blad met witte middennerf
 
Bloeiwijze met honingbij
 
Een restantje doorgeschoten paksoi
 
Chinese kool - Brassica-pekinensis
Chinese kool (Granaat) heeft aanvankelijk een min of meer een langwerpige krop die later in het groeistadium veel losser wordt en dan snel kan doorschieten.
 
 
Bloeiwijze Chinese kool met honingbij
 
Kool in een Permacultuur groentetuin